Valitse sivu

Tähän vuodenaikaan kuuluu jo joulunajan tunnelmointi, mutta myös muutama ajatus päättyvälle vuodelle. Miten usein sitä olenkaan ajatellut, tämänkin vuoden aikana, tätä etuoikeutta tehdä työtä niin monessa kunnassa ja niin monien ihmisten kanssa. Verkostojen rakentaminen ja niiden ylläpitäminen kunnissa ei ole itsestäänselvyys, mutta mitä kaikkea se tuo sitten onnistuessaan. Kunnissa toimivat verkostot, Omaistoiminnan neuvottelukunnat, luovat pohjan yhteiselle keskustelulle ja asioiden kehittämiselle; unohtamatta hyvinkin konkreettisia toimintoja kuntalaisten ja ammattilaisten hyväksi. Ihan parasta noissa keskusteluissa ovat olleet ne moninaiset näkökulmat, kun koolla on eri alojen ammattilaisia, kuntien luottamusmiesjohtoa sekä merkittävänä osana omaiset, läheiset ja kuntoutujat. Ja kun vielä on löytynyt se yhteinen näkemys ja sävel, miten asioita viedään eteenpäin. Uskon, että olemme oppineet paljon uusia asioita toisiltamme. Myös rohkeutta on tarvittu lähteä mukaan keskusteluun, mutta se on kuitenkin antanut hyvän mahdollisuuden yhteistyölle ja asioiden kehittymiselle.

Tämä työ mahdollistaa monissa kunnissa toimimisen. Samalla avautuu mahdollisuus kuulla hyvistä ja toimivista käytännöistä, joita voi kiikuttaa muihin kuntiin. Tällaisena viestin välittäjänä on hyvä toimia. Kuluneena vuonna on yhteistuumin järjestetty seminaareja, tapahtumia, luentoja ja vaikutettu kunnissa tehtävään mielenterveyden edistämiseen kuntalaisten hyväksi monin eri tavoin. Vaikka niin moni tapahtuma on mielessä, niin yhtä ei voi mainita, kun tulisi nostaa niin moni esille; kaikki erilaisia, mutta samalla niin hyviä.

Elokuussa avatut kuntakohtaiset osiot meidän www-sivuilla toivat lisää näkyvyyttä. Niille tuotetaan tietoa jatkuvasti. Siellä on myös kutsu tulla mukaan verkostoon tai kunkin alueen verkostolle voi laittaa ehdotuksen/ idean. Toivottavasti tämä lisää edelleen avoimuutta ja tuo yhden tieto- ja keskustelukanavan lisää. Elämme sotemyllerrysten aikaa, joka vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Tällöin tiedon välittämisen tärkeys korostuu entisestään.

Vaikka laskeudumme pian joulun viettoon, niin muutama nosto jo ensi vuodelle lienee paikallaan. Kuluvana syksynä ja vuonna 2019 on edunvalvonnan teemana lasten ja nuorten asiat. Haluamme nostaa keskusteluun ja kirjalliseksi koosteeksi niitä asioita, mitä tähän teemaan liittyy. Siihen kuuluu lainsäädäntö, kun osallisena on lapsi tai nuori, lapsen ja nuoren tilanne, kun joku perheenjäsenistä oirehtii tai kun lapsi tai nuori itse oirehtii. Tämän tiimoilta seuraava yhteinen keskustelu-/ suunnittelupäivä on 2.4.2019. Neuvottelukuntien ja muidenkin yhteistyötahojen verkostopäivä järjestetään 16.5.2019. Näiden molempien päivien ohjelma ilmoittautumislinkkeineen tulee yhdistyksen sivuille ja kutsuksi kaikille teemoista kiinnostuneille alkuvuodesta.

Neuvottelukunnat ovat tehneet vuosittain eduskuntavierailun vieden kansanedustajille ajankohtaisia huolen aiheita, mitä kunnissa, itse kunkin työssä ja omassa elämässä näkyy. Näistä vierailuista on myös poikinut kansanedustajien vierailuja kuntiin tutustumaan toimintoihin. Tuo vierailu on nyt ajateltu toteuttaa syyskaudella 2019, kun eduskunta on järjestäytynyt uudelleen huhtikuun vaalien jälkeen. Ja monia seminaareja on jo suunnitteilla alueen kuntiin. Tämä hyvä yhteistyön tulos pulpahtaa sivuillemme ohjelmina, joten sivujamme kannattaa seurata. Paljon mielenkiintoista on siis tulossa.

Sitä ennen kuitenkin meidän kaikkien on hyvä laskeutua jouluun ja vuodenvaihteeseen. Tuo aika lienee hyvinkin erilainen itse kullekin. Joillekin se on aikaa perheelle, läheisille ja yhdessäololle. Toisille se on hyvinkin yksinäistä. Jokainen meistä viettää sitä omalla tavallaan ja toivottavasti rentoutuen.

Toivon Sinulle ja Läheisillesi levollista Joulun aikaa. Jatkamme ensi vuonna yhteisten asioiden äärellä.

Eija Suominen
Eija Suominen

Verkostokehittäjä ja aluekoordinaattori

p. 050 534 8395
[email protected]

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest