Keskiviikkona 28.11.2018 valmistui FinFami Uusimaa ry:n ensimmäisestä omasta kokemusasiantuntijakoulutuksesta seitsemän uutta kokemusasiantuntijaa. Uudellamaalla otettiin käyttöön Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n kehittämä koulutusmalli, joka todettiin todella hyväksi ja toimivaksi malliksi. Koulutukseen osallistunut Merja Kovalainen kirjoitti tunnelmistaan.

Aivan kuin emme ilman opiskelua tietäisi, mitä on elää psykiatrisen potilaan/mt-kuntoutujan omaisena. Tiedämme oikein hyvin, mutta nyt kymmenviikkoisen kokemusasiantuntijakurssin päätyttyä tunnemme asian entistä paremmin. Tietämisillä ja tuntemisilla on vinha ero; minä törmäsin kurssin kuluessa tähän asiaan, ja luulen muillekin käyneen samoin. Tietäminen on objektiivista ja neutraalia, tunteminen kirpaisee ja satuttaa – voi jopa haavoittaa.

Kymmenen viikkoa yli kolmetuntisia istuntoja Uudenmaan FinFamin ruhtinaallisten tarjoilujen äärellä on rankka putki, kun kyseessä on oman elämänkokemuksen ja mielenmaiseman tutkailu. Kurssi aloitettiin Tarinaryhmällä; viisi viikkoa aikaa koota ja kertoilla omaa elämäntarinaa – kuka olen ja mistä olen tullut…

Viidennen kurssikerran jälkeen saatiin viikko aikaa miettiä, halutaanko jatkaa varsinaiseen kokemusasiantuntijakoulutukseen vai eikö haluta. Useimmat halusivat, joten tutuksi tullut joukko jatkoi tiukkaa loppurutistusta kohti. Paitsi että FinFamin työntekijöistä toinen pudottautui pois kyydistä: Anne Alakiuttu ”jätti” meidät johdettuaan Tarinaryhmän hienosti päätökseen. Kiitokset Annelle terapeuttisesta Tarinaryhmästä, joka sellaisenaan oli kokemisen arvoinen halusi osallistuja jatkaa kokemusasiantuntijaksi tai ei.

Kouluttajia oli kaksi, Anne ja Taru, joten FinFamin vapaaehtoistyön koordinaattorin Tarun luotsaamina veimme kurssin päätökseen. Meistä tuli kuin tulikin koulutettuja kokemusasiantuntijoita/kokemuskouluttajia!

Kokemusasiantuntijuus ei ole nykyajan keksintö, päinvastoin kokemusasiantuntijoita on ollut kautta ihmiskunnan historian. Se on uutta, että nykyaikaisen asiantuntijuuden ja ”maallikkouden” eriydyttyä toisistaan on uudelleen alettu kuunnella ’maallikkoja’ ja on alettu ymmärtää heidän kokemustensa arvo kaiken ”kirjaviisauden” keskellä.

FinFamin kokemusasiantuntijakoulutus puoltaa paikkaansa kokemusasiantuntijakoulutusten sekalaisessa viidakossa, ja kovasti toivon sen voivan jatkua. Uskon olevan paljon meitä, jotka emme uskalla edes kuvitella ryhtyvämme kokemuskouluttajiksi muualla kuin FinFamin ”alaisuudessa”.

Pin It on Pinterest