Vapaaehtoistoiminta

Tule vapaaehtoiseksi

Etsimme uusia vapaaehtoisia mukaan alati kasvavaan joukkoomme! Yhdistyksen toiminnassa on mukana eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia vapaaehtoisia. Osalla vapaaehtoisista on itsellään kokemusta siitä, kun läheinen sairastaa psyykkisesti, mutta toimintaan osallistuminen edellyttää vain aitoa kiinnostusta mielenterveysasioihin sekä halua tukea omaisten jaksamista ja hyvinvointia.

Toivotamme tervetulleeksi myös asiasta kiinnostuneet alan opiskelijat ja ammattilaiset!

Vapaaehtoistoiminta omaisyhdistyksessä

Meille on tärkeää, että vapaaehtoiset saavat iloa ja jaksamista omaan elämäänsä vapaaehtoistoiminnan kautta. Kaikki yhdistyksen toimintaan tulevat vapaaehtoiset osallistuvat vapaaehtoisten peruskoulutukseen sekä halutessaan he voivat kouluttautua erilaisiin tehtäviin. Lisäksi kaikille vapaaehtoisille järjestetään yhteisiä virkistystapahtumia sekä ryhmätapaamisia. Kaikki vapaaehtoistoimintamme on ammatillisesti ohjattua ja toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa.

Meillä voit toimia vapaaehtoisena mm. ryhmänohjaajana, Prospect-ohjaajana, vertaisena, kokemuskouluttajana, some-lähettiläänä, kohtaamispaikkavapaaehtoisena, toiminnan esittelijänä erilaissa tapahtumissa, neuvottelukuntavapaaehtoisena tai vapaaehtoisena erilaisissa luottamustehtävissä.

Tutustu vapaaehtoistehtäviin ja vapaaehtoisten koulutuksiin.

Ota yhteyttä ja etsimme juuri sinulle sopivan tehtävän!

Ajankohtaista

Vertaistapaamiset uutena tukimuotona

Tuki ja neuvonta on FinFami Uusimaan pysyvä työmuoto. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemme kehittäisi toimintaamme uudenlaisilla työtavoilla. Tämän syksyn aikana olemme aloittaneet uudenlaisen tuen ja neuvonnan palvelun: vertaistapaamiset. Samantapaisia tapaamisia...

Kokemusasiantuntijat esittäytyivät

FinFami Uusimaa ry:llä on lähes 20 kokemusasiantuntijaa ja -kouluttajaa. Yhdistyksen koulutetut kokemuskouluttajat kertovat oman tarinansa mielenterveysomaisena ja sen vaikutuksista omaan elämäänsä erilaisissa tilaisuuksissa. Kokemuskouluttajat voivat olla mukana...

Terveiset vuoden ensimmäisestä vapaaehtoisten illasta

Eilen illalla oli vuoden 2018 ensimmäinen FinFami Uusimaa ry:n vapaaehtoisten tapaaminen. Järjestön uusia vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström ja mahtava joukko vapaaehtoisia pääsivät tutustumaan toisiinsa. Tutustumisen lisäksi illan aikana luotiin katsaus...

Lisätietoja

Taru Nyström

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
p. 040 483 7983
taru@finfamiuusimaa.fi

Liitteet

Ota yhteyttä

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteen.

Vapaaehtoistehtävät

Kohtaamispaikkavapaahtoinen

Mitä?

Tehtävänäsi on toivottaa kohtaamispaikkaan tulevat omaiset tervetulleeksi, jutella, keitellä kahvia ja huolehtia illan yleisestä viihtyvyydestä. Toimit osana 10 vapaaehtoisen porukkaa, jotka ottavat vuoroviikoin vastuun kohtaamispaikan pyörittämisestä.

Milloin?

Maanantai-iltaisin 3.9. – 3.12.2018 klo 17.00 – 20.00.

Missä?

Tuikku-Kohtaamo, Jämsänkatu 2 C, katutaso, Helsinki.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Yhden henkilön kohdalle vapaaehtoisvuoro osuu noin kerran kuukaudessa eli n. 3 ½ tuntia kuukaudessa sekä koulutus tehtävään 2 tuntia. Mahdollisuus osallistua vapaaehtoisten yhteisiin purkutapaamisiin.

Miten pääsen mukaan?

Katso koulutusajankohdat ja ilmoittautumisohjeet kohdasta Vapaaehtoisten koulutukset.

Lisätietoja

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Ryhmänohjaaja

Mitä?

Yhdistys järjestää omaisille erilaisia vertaistuellisia ryhmiä, joiden tarkoituksena on tukea omaisten hyvinvointia sekä luoda mahdollisuus vertaistuelliseen tukeen. Monet yhdistyksen ryhmistä ovat vapaaehtoisten ohjaamia sekä osassa vapaaehtoiset voivat toimia työntekijän työparina.

Osassa ryhmistä on tarpeellista, että ohjaajalla on myös omaiskokemusta, mutta vertaisryhmän ohjaajana voi toimia, vaikka ei olisikaan itse omainen.

Missä?

Suurin osa yhdistyksen ryhmistä toteutetaan yhdistyksen toimistolla osoitteessa Jämsänkatu 2 C. Ryhmää on mahdollista ohjata sopimuksen mukaan myös muualla Uudenmaan alueella.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Ennen ryhmän alkamista sovitaan sen aloitus- ja päättymispäivämäärät. Ryhmä voi kokoontua joko viikoittain, joka toinen viikko tai kerran kuukaudessa ryhmän ohjaajien omien voimavarojen mukaan. Mahdollisuus osallistua vapaaehtoisten yhteisiin purkutapaamisiin.

Miten pääsen mukaan?

Voit tarvittaessa kouluttautua ryhmänohjaajaksi yhdistyksen järjestämissä ryhmänohjaajakoulutuksissa. Mikäli sinulta löytyy ryhmänohjaukseen tarvittavat perustiedot/kokemusta jo ennakolta, niin erillistä koulutusta ei tarvita.

Lisätietoja

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Vertainen

Mitä?

Vertaiset ovat mielenterveysomaisia, jotka voivat tarjota keskusteluapua ja vertaistukea yhdistyksen omaisneuvontaan (1 – 3 kertaa) tulleille omaisille ja läheisille. Keskustelutilanteessa vertainen voi tarjota toivoa ja tukea kriisissä olevalle omaiselle. Vertainen saa mahdollisuuden jakaa omaa kokemustaan sekä antaa tukea, jota olisi ehkä mahdollisesti itse tarvinnut tai on saanut ja kokenut hyväksi.

Toiminta on ammatillisesti ohjattua. Toivottavaa on, että vertaiseksi haluava vapaaehtoinen on itse päässyt käsittelemään omaiskokemustaan.

Missä?

Vertaisen ja omaisen/läheisen tapaaminen voi tapahtua FinFami Uusimaa ry:n toimistolla tai vaihtoehtoisesti osapuolien yhteisesti sopimassa paikassa.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Vertaiseksi haluava vapaaehtoinen osallistuu vertaiskoulutukseen. Koulutetut vertaiset voivat tarjota keskusteluapua ja vertaistukea yhdistyksen omaisneuvontaan tulleille omaisille ja läheisille n. 1 – 3 kertaa/läheinen. Vertainen toimii oman elämäntilanteensa sallimissa rajoissa. Mahdollisuus työnohjaukselliseen keskusteluun työntekijän kanssa sekä mahdollisuus osallistua vapaaehtoisten yhteisiin purkutapaamisiin.

Miten pääsen mukaan?

Katso koulutusajankohdat ja ilmoittautumisohjeet kohdasta Vapaaehtoisten koulutukset.

Lisätietoja

Ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin Taru Nyströmiin, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Kokemusasiantuntija

Mitä?

Yhdistyksen koulutetut kokemusasiantuntijat kertovat oman tarinansa mielenterveysomaisena/läheisenä ja sen vaikutuksista omaan elämäänsä. Kokemusasiantuntijat voivat olla mukana yhdistyksen mukana esimerkiksi oppilaitosten tunneilla, luennoilla, seminaareissa, työyhteisöissä ja yhdistyksen ensitietopäivissä.

Vaatimuksia kokemuskoulutuksesta kiinnostuneille:

  • Oma kokemus läheisen mielenterveysongelmasta.
  • Läheisen sairastumisesta on aikaa vähintään kolme vuotta.
  • On ns. sinut tilanteen kanssa.
  • On halua kertoa omaa tarinaansa.
  • On sitoutunut koulutuksen jälkeen toimimaan vähintään kaksi vuotta kokemusasiantuntijana.
  • Yhdistys on hyväksynyt hänet toimimaan kokemuskouluttajana.

Missä?

Kokemusasiantuntijat käyvät pitämässä puheenvuoroja esimerkiksi oppilaitosten tunneilla, luennoilla, seminaareissa, työyhteisöissä ja yhdistyksen ensitietopäivissä. Puheenvuoropyynnöt välitetään FinFami Uusimaa ry:n kautta.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Yhdistykseen tulevien puheenvuoropyyntöjen määrää on vaikea ennustaa ennakolta. Yhdistyksen työntekijä tarjoaa puheenvuoroja sekä sähköpostin että WhatsApp? -ryhmän kautta. Kokemusasiantuntija voi valita itselleen ja omiin aikatauluihinsa sopivat keikat.

Miten pääsen mukaan?

Katso koulutusajankohdat ja ilmoittautumisohjeet kohdasta Vapaaehtoisten koulutukset.

Lisätietoja

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Neuvottelukuntavapaaehtoinen

Mitä?

Kuntayhteistyö kokoaa mielenterveystyössä mukana olevia ammattilaisia, luottamushenkilöitä, kokemusasiantuntijoita – omaisia ja kuntoutujia – paikallisiksi verkostoiksi, omaistoiminnan neuvottelukunniksi. Neuvottelukunnat kokoontuvat säännöllisesti kehittäen alueen mielenterveys- ja päihdepuolen palvelutarjontaa omaisille ja perheille.

Vapaaehtoinen osallistuu paikallaisen neuvottelukunnan kokouksiin asiantuntija-omaisjäsenenä tuoden omaisen näkökulman mukaan moniammatillisen ryhmän keskusteluun. Edunvalvontatyötä, jossa omaisen ääni, mielipiteet ja kokemus saadaan kuuluviin.

Missä?

Voit osallistua neuvottelukuntatyöhön omalla paikkakunnallasi. Neuvottelukuntapaikkakunnat ovat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää/Tuusula, Kerava, Kirkkonummi, Lohja/ympäristökunnat, Mäntsälä, Nurmijärvi, Porvoo/ympäristökunnat, Raasepori/Hanko, Riihimäki/Loppi/Hausjärvi, Sipoo, Vantaa ja Vihti.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Neuvottelukunnan kokouksia on 2 – 5 kertaa vuodessa virka-aikaan. Kokouksen kesto on n. 2 tuntia. Tämän lisäksi vapaaehtoisen on mahdollista osallistau vuosittain järjestettäville neuvottelukuntien kehittämispäiville (2 vrk) sekä kerran vuodessa järjestettävään eduskuntavierailuun. Vapaaehtoinen sitoutuu neuvottelukuntatyöhön vuodeksi kerrallaan.

Miten pääsen mukaan?

Vapaaehtoiset perehdytetään tehtävään.

Lisätietoja

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

SOME-lähettiläs

Mitä?

FinFami Uusimaa ry:n some -lähettiläät toimivat yhdistyksen viestinviejinä sosiaalisessa mediassa. Voit auttaa meitä tavoittamaan oikean yleisön eri sosiaalisen median kanavissa klikkaamalla, kommentoimalla, postaamalla tai jakamalla järjestön viestejä. Sosiaalisen median käyttö on helppoa, pienen perehtymisen jälkeen se ei vaadi mitään erityistaitoja. Jos osaat käyttää internetiä ja ottaa kännykkäkuvia, osaat jo!

Missä?

Some-lähettiläänä voit toimia missä vaan ympäristössä kännykän, tabletin tai tietokoneen kanssa (esim. kotona, bussissa, rannalla).

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Voit käyttää tehtävään päivän aikana vaikka vain kaksi minuuttia tai minkä vaan haluamasi ajan.

Miten pääsen mukaan?

Katso koulutusajankohdat ja ilmoittautumisohjeet kohdasta Vapaaehtoisten koulutukset.

Lisätietoja

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Prospect-ryhmänohjaaja

Mitä?

Prospect on vertaistukea tarjoava ryhmämalli. Ryhmään osallistuminen tukee omaisten hyvinvointia lisäämällä itseluottamusta ja jaksamista sekä parantamalla heidän elämänlaatuaan. Tutkimukset osoittavat myös, että ryhmään osallistuminen lisää selviytymisvalmiuksia ja elämänhallinnan taitoja.

Ryhmän ohjaajana toimii vertaisohjaaja eli henkilö, joka on itse mielenterveysomainen. Ryhmänohjaaja on käynyt itse läpi Prospect -ryhmän. Omakohtainen kokemus auttaa ymmärtämään ryhmäläisiä tunnetasolla.

Missä?

Prospect-ryhmät kokoontuvat FinFami Uusimaa ry:n toimistolla.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Prospect -ryhmänohjaajaksi haluavat vapaaehtoiset osallistuvat Prospect -ohjaajakoulutukseen. Ryhmätapaamisia on kymmenen, joiden jälkeen osallistuja voi noin vuoden kuluttua osallistua Prospect-Plus ryhmätapaamisiin (5 tapaamista). Prospect -ohjaajille järjestetään valtakunnallista työnohjausta sekä kehittämispäiviä.

Miten pääsen mukaan?

Ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin Taru Nyströmiin, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Luottamustehtävät

Mitä?

Luottamustehtävissä voi yhdistyksellä toimia hallituksen jäsenenä ja osallistua näin yhdistyksen toiminnasta päättämiseen sekä halutessaan edustaa yhdistystä erilaisissa työryhmissä tai tapahtumissa.

Missä?

Yhdistyksen hallituksen kokoukset pidetään pääsääntöisesti toimistollamme. Muiden luottamustehtävien paikka määräytyy tehtävän mukaan.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Tehtävään kuluva aika riippuu täysin luottamustehtävästä. Yhdistyksen hallitus kokoontuu noin 6-  7 kertaa vuodessa.

Miten pääsen mukaan?

Vapaaehtoisen tulee olla aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa. Hallitukseen voi tulla valituksi yhdistyksen syyskokouksessa.

Lisätietoja

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Lastenhoitaja

Mitä?

FinFami Uusimaa tarvitsee lastenhoitajia satunnaisiin tilaisuuksiin, jotta lasten vanhemmat voisivat osallistua omaisille tarkoitettuihin tilaisuuksiin tai ryhmiin. Vapaaehtoinen vastaa lasten viihtyvyydestä ja turvallisuudesta muiden vapaaehtoisten kanssa.

Missä?

Lastenhoito tapahtuu samassa paikassa, kun lasten vanhemmille järjestetty toiminta on.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Lastenhoito tehtävät ovat eri mittaisia riippuen tapahtuman kestosta johon vanhemmat osallistuvat. Tavallisesti tapahtumat kestävät 2 tunnista- kuuteen tuntiin.

Miten pääsen mukaan?

Jokainen lastenhoitajaksi haluava vapaaehtoinen haastatellaan ennen tehtävään tulemista. Aiempi kokemus lastenhoidosta katsotaan eduksi.

Lisätietoja

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyström, taru@finfamiuusimaa.fi tai p. 040 483 7983.

Vapaaehtoisten koulutukset

Koulutamme vapaaehtoisia Matalan kynnyksen maanantai -kohtaamispaikkaan. Koulutuksessa luodaan yhteiset pelisäännöt omaiskahvilatoiminnalle.

Lue lisää vapaaehtoistehtävästä


Uusia koulutuksia pidetään tarvittaessa ympäri vuoden. Kysy seuraavaa koulutusta vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyströmiltä, taru@finfamiuusimaa.fi.

Aika: Maanantaina 27.8.2018 klo 17.00 – 19.00

Paikka: Tuikku-Kohtaamo, Jämsänkatu 2 C, katutaso

Ilmoittaudu viimeistään 24.8.

Vertaiskoulutus on vapaaehtoisille, joilla on kokemusta läheisen psyykkisestä sairaudesta. Vertaiskoulutuksen jälkeen vapaaehtoisilla on mahdollisuus toimia vertaisina omaisneuvonnan asiakkaille.

Vertaiskoulutuksen sisältöjä ovat mm. vertaistuellisen omaisneuvonnan perusteet, oma omaistarina, dialogitaidot sekä oma jaksaminen.

Lue lisää vapaaehtoistehtävästä


Uusia koulutuksia pidetään tarvittaessa ympäri vuoden. Kysy seuraavaa koulutusta vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyströmiltä, taru@finfamiuusimaa.fi.

Aika: Torstaina 6.9.2018 klo 16.30 – 20.00 ja lauantaina 8.9.2018 klo 10.00 – 14.00

Paikka: FinFami Uusimaa ry:n toimisto, Jämsänkatu 2 C, kokoustila Ilona

Ilmoittaudu viimeistään 3.9.

FinFami Uusimaa ry:n some-lähettiläät toimivat yhdistyksen viestinviejinä sosiaalisessa mediassa. Voit auttaa meitä tavoittamaan oikean yleisön eri sosiaalisen median kanavissa klikkaamalla, kommentoimalla, postaamalla tai jakamalla järjestön viestejä. Sosiaalisen median käyttö on helppoa, pienen perehtymisen jälkeen se ei vaadi mitään erityistaitoja. Jos osaat käyttää internetiä ja ottaa kännykkäkuvia, osaat jo!

Lue lisää vapaaehtoistehtävästä


Uusia koulutuksia pidetään tarvittaessa ympäri vuoden. Kysy seuraavaa koulutusta vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Taru Nyströmiltä, taru@finfamiuusimaa.fi.

Aika: Keskiviikkona 19.9.2018 klo 15.00 – 17.00

Paikka: FinFami Uusimaa ry:n toimisto, Jämsänkatu 2 C, kokoustila Ilona

Ilmoittaudu viimeistään 17.9.

Koulutus alkaa tarinaryhmällä, jonka jälkeen voi jatkaa kokemusasiantuntijakoulutukseen.

Lue lisää vapaaehtoistehtävästä


Seuraava kokemusasiantuntija koulutus järjestetään vuonna 2019. Seuraa vapaaehtoisten koulutukset -sivua tai kysy lisää: taru@finfamiuusimaa.fi.

Tarinaryhmä – omat kokemukset sanoiksi

Ryhmän tavoitteena on mm. erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla käydä läpi omia kokemuksia ja luoda niistä oma tarina.

Aika: Keskiviikkoisin 26.9., 3.10., 10.10., 17.10. ja 24.10.2018 klo 16.30 – 20.00

Paikka: FinFami Uusimaa ry:n toimisto, Jämsänkatu 2 C, kokoustila Ilona

Tämän jälkeen jatkuu kokemusasiantuntijakoulutus

Aika: Keskiviikkoisin 31.10., 7.11., 21.11., 28.11. ja päätöstilaisuus, jossa kokemusasiantuntijat esittäytyvät FinFami Uusimaa ry:n työntekijöille 5.12.2018 klo 16.30 – 20.00.

Paikka: FinFami Uusimaa ry:n toimisto, Jämsänkatu 2 C, kokoustila Ilona

Ilmoittaudu viimeistään 14.9.

Pin It on Pinterest