Verkossa liikkuvat huijarit häiritsevät meidän ja muiden toimintaa sosiaalisessa mediassa, mutta jokainen voi itse kehittää omaa medialukutaitoaan ja vaikuttaa siihen, päätyykö huijauksen kohteeksi vai ei.

Facebook-tapahtumamme ovat saaneet osakseen todella paljon häirintää viime aikoina. Tämä on varsin yleistä Facebook-tapahtumissa muillakin järjestäjillä ja mitä kiinnostavampi tapahtuma, sitä enemmän häirintää se todennäköisesti kerää. Tämä työllistää tietenkin henkilökuntaa, mutta ennen kaikkea huolenaiheenamme on se, mitä siitä seuraa tapahtumien yleisölle.

Huijarit, eli yleensä luottokorttitietoja kalastelevat tahot, tehtailevat valetapahtumia, joiden otsikko saattaa olla aivan sama kuin järjestämällämme verkkoluennolla. Kun tapahtuman yksityiskohtia tutkii tarkemmin, järjestäjä voi olla esim. Finland online events, Music event store, Finland and Sweden best event 2021 tai jotain muuta yhtä epämääräistä. Voit käydä katsomassa järjestäjän sivua ja arvioida, onko tuo varmasti oikea järjestäjä. Järjestäjän nimi voi olla melko uskottavakin, esim. Omaiset mielenterveyden tukena (eli yhdistyksemme virallisen nimen versioitu muoto), mutta paikkana onkin Vinttikoirakerho. Otsikkoon on voitu lisätä esim. sanat FREE EVENT tai jotain muuta. Jotkut työntekijämme ovat myös menneet vipuun, joten ole tarkkana!

Jos hälytyskello kilahtaa, älä osoita tapahtumalle minkäänlaista kiinnostusta. Nimittäin silloin kun klikkaat kohtaa kiinnostunut tai osallistun, tapahtuma näkyy myös ystävillesi ja sinuun luottavat henkilöt saattavat laillasi haksahtaa siihen myös. Pelkkä kiinnostus ei sinänsä tee mitään muuta haittaa kuin että valetapahtuma saa lisää näkyvyyttä. Valetapahtuman sivulle tapahtuma-aikaan menevät saattavat kuitenkin päätyä klikkailemaan tietojenkalastelulinkkejä, joissa yleensä kysellään luottokorttitietoja. Ja samalla he ikävä kyllä jäävät ilman verkkoluentoa, jolle aikoivat osallistua.

Meillä ei ole mitään keinoa estää näitä valetapahtumia. Voimme ainoastaan ilmiantaa ylimääräiset tapahtumasivut Facebookille ja tämän saman voit sinäkin valetapahtuman huomatessasi tehdä.

Tietojenkalastelulinkkejä tulee myös meidän aitojen omien tapahtumien kommenttikenttään luentojen ollessa käynnissä. Tämä valitettavasti häiritsee luentoihin liittyvää toivottavaakin kommentointia ja kysymysten esittämistä. Meillä on verkkoluennoilla aina työntekijä hoitamassa teknisiä asioita, mutta häirintäkommentteja tulee joskus valtavasti. Ethän turhaan täytä kommenttiketjua kertomalla meille niistä, huomaamme ne kyllä.

Huomioi siis jatkossa nämä asiat:

  • Arvioi kriittisesti onko tapahtuma oikea. Kuka on järjestäjä, missä se järjestetään?
  • Onko tapahtuma maksullinen? FinFami Uusimaan Facebook-tapahtumat eivät ole koskaan maksullisia.
  • Älä klikkaa Facebook-tapahtumiin tulevia englanninkielisiä linkkejä, äläkä varsinkaan anna luottokortti- tai muita henkilökohtaisia tietojasi.
  • Katso FinFami Uusimaan oikeat Facebook-tapahtumat täältä: https://www.facebook.com/finfamiuusimaa/events/

Lisätiedot ja yhteydenotot

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest