Idea Naapurikassista lähti ihmisten arjesta käsin. Monet ihmiset, joita olemme tavanneet ruoka-avussa ja joiden kanssa olemme jutelleet, kokivat tärkeäksi sen, että he voivat itse valmistaa ruoan kotona. Samaan aikaan uskoimme, että suurin osa ihmisistä on halukkaita auttamaan toisia ihmisiä, mutta aina aikaa siihen ei löydy omasta arjesta. Eikä ole tietoa siitä, kuinka voisi auttaa. Lisäsimme tähän vielä alueellisuuden, että voit auttaa juurikin oman naapuriston ihmisiä. Koemme tärkeäksi, että avun vastaanottaja voi kokea saavansa arjen apua juuri omalta naapurustoltaan.
Naapurikassi-toiminta on arkeen muotoiltu toimintamalli, joka toimii siellä missä ihmiset ovat jo valmiiksi: lähikaupassa. Naapurikassin perusajatus on tarjota helppo ja konkreettinen keino tukea naapuruston ihmisiä tiukassa taloudellisessa tilanteessa, yhteistyössä alueen diakoniatyön ja lähikaupan kanssa. Eli pähkinänkuoressa: menet omille ruokaostoksille kauppaan, jossa Naapurikassikeräys on käynnissä, ostat tuotteen ja lahjoitat sen kassojen läheisyydessä olevaan keräyspisteeseen. Me toimitamme Naapurikassit perille alueen diakoniatyön kanssa niitä tarvitseville. Lähestyimme diakoniatyötä yhteistyön merkeissä, sillä tiesimme etukäteen diakoniatyö tekevän arvokasta perhetyötä alueellisesti ja ajattelimme, että heidän kauttaan apu löytäisi varmasti perille sitä tarvitseville.

On ollut huikeaa huomata lukuisten ihmisten ja kauppiaiden halu olla mukana tukemassa oman asuinalueen perheitä! Hyvän avauksen muille lähikaupoille on tehnyt K-Supermarket Hertta Herttoniemessä ja K-Supermarket Mustapekka Oulunkylässä. Iso kiitos heille ja heidän asiakkailleen, kuten myös alueiden diakoniatyölle! Naapurikassi on saanut ihmiset jopa kääntymään kassoilta takaisin ostoksille tai palaamaan autolta takaisin kauppaan, sillä he haluavat olla mukana keräyksessä. Esimerkkinä hammasharja- tai perunapussilahjoitus on jo Naapurikassin hyvä alku.

Keräykseen osallistuneet ovat kertoneet pitävänsä tärkeänä osallistumisen helppoutta ja sitä, että apu jaetaan omalle asuinalueelle. Naapurikassi myös tuo esille sen, että tukea tarvitsevat perheet ovat niitä samoja, jotka tulevat iltakävelyllä vastaan ja leikittävät lapsia hiekkalaatikolla. Kyse on meidän kaikkien naapureista, asuinalueesta riippumatta.

Naapurikassin tavoitteena ja toiveena on avun lisäksi, että toiminta lisäisi yhteisöllisyyden tunnetta koko asuinalueelle, ja että avun saaja tuntisi, että hänellä on hyväntahtoisia ihmisiä ympärillään.
Saamamme palaute lahjoitetuista Naapurikasseista on ollut positiivista; ihmiset ovat olleet kiitollisia yhteisön avusta ja kertoneet Naapurikassin pelastaneen jopa viikonlopun.

Naapurikassikeräys on saanut hienon vastaanoton. Sekä Facebookissa että Twitterissä se on saanut lukuisa jakoja ja tykkäyksiä hetkessä. Keräyksissä Naapurikassien määrä on ylittänyt odotuksemme. Koko MindFood-hankkeen Naapurikassitiimi on ollut iloisesti yllättynyt, että Naapurikassi on saanut näin paljon huomiota heti alkumetreillään!

Tästä on hyvä jatkaa, kiitos kaikille mukana olleille!

Lisätiedot ja yhteydenotot

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest