FinFami Uusimaa ry:ssä vuosina 2016-2018 toiminut Space! Tilaa nuorten ehkäisevään mielenterveystyöhön -projekti on tulossa päätökseensä. Eilen, 29.11.2018, pidettiin Metropolia AMK:n Bulevardin upeissa puitteissa intiimi päätösseminaari, joka oli kiitosjuhla kaikille, jotka ovat osallistuneet luovan hankkeen toimintaan eri tavoin. Juhlassa kuultiin Space! -projektin tarina ja nuorten kokemuksia taideperustaisista Omakuva N.Y.T. -kasvuryhmistä. Puhujina kuultiin Space! -työntekijöiden lisäksi erilaisia nuorten hankkeita koordinoivan Osuma -hankkeen tuottaja Riikka Wallinia, FinFami Varsinais-Suomen vapaaehtoistyön koordinaattori Sara Taskista, sekä teatteritaiteen tohtori, dosentti, kirjailija ja Työterveyslaitoksen tutkija Pia Hounia.

Sara kertoi kokemuksistaan Omakuva N.Y.T. -ryhmän ohjaamisesta Turussa nuorille mielenterveysomaisille. Metafora, jota Sara puheessaan käytti, oli Vaaleanpunainen elefantti. Tiedättehän, sellainen painava ja tärkeä asia, jonka olemassaolon työntekijä voi tunnistaa. Mutta joka tuleekin taiteessa esiin ja näkyväksi aivan toisin tavoin kuin ”sotetyöntekijä” olisi voinut ennalta arvata! Kuinka hieno kuvaus taiteen muuttavasta voimasta ja kasvusta kaikkiin suuntiin.

Pian puheessa kuultiin huikea määrä kulttuurihyvinvointiin liittyvää tietoa antiikin Kreikan ajoista lähtien: Taide puhuu siitä, mitä ihminen on! Taide on kautta aikojen ollut hyvinvoinnin, terveyden ja sosiaalisen kanssakäymisen tärkeä lähde. Kuinka tämän saisi nyt integroitua myös sote-rakenteisiin? Tuntuu, että meidän aikanamme toiminta on uskottavaa vain jos siitä on aivokuvantamisen kautta saatuja mittaustuloksia! Onneksi niitäkin on taiteesta jo saatavilla.

Seminaarivieraat olivat meille Space! -työntekijöille tuttuja ja tärkeitä yhteistyökumppaneita, sekä kunniavieraina Omakuva N.Y.T. -ryhmiin osallistuneita nuoria aikuisia. Kysymykset ja kommentit täydensivät tilaisuuden lämmintä tunnelmaa, vaikka salissa olikin jäätävän kylmä! Loppuringissä ajatuksia koottiin vielä toisiamme katsellen, ja kohotettiin malja kaikkien kunniaksi.

Päällimmäinen tunne nyt projektin päättyessä on kiitollisuus. Hanke on ollut onnistunut, ja sen ehdottama työskentelytapa on juurtumassa omaisjärjestöjen ja oppilaitosten toimintaan. Nuoret ovat kokeneet saaneensa tukea ryhmistä, ja mentalisaatioon perustuva ohjaajien työote on levinnyt jopa Kolumbiaan Etelä-Amerikkaan, sodanjälkeisen yhteiskunnan rakennustyökaluksi. Me molemmat hankkeen työntekijät olemme tietoisia siitä, että mikään tästä ei olisi onnistunut ilman sujuvaa yhteistyötä ja keskinäistä luottamusta. Olemme olleet todella onnekkaita löytäessämme yhteistyökumppaneita, jotka ovat halunneet uskoa ja satsata johonkin uuteen ja erilaiseen, vieläpä hankkeen päättymisen jälkeenkin.

Me projektityöntekijät olemme löytäneet toiminnan keskeltä uusia ystäviä ja saaneet kokea valtavaa oivaltamista, kiintymystä ja arvostusta nuorten ryhmissä. Olemme saaneet tehdä kokeiluja, epäonnistua ja löytää projektin hahmo uudelleen FinFami Uusimaa ry:ssä, jonka kollegat ovat aina olleet tukena ja asiantuntevana apuna aivan loppumetreille saakka. Kiitos, kiitos ja kiitos!

Lämmin kiitos myös teille kaikille, jotka olette seuranneet Space! -projektin matkaa erilaisissa tapahtumissa, koulutuksissa ja sosiaalisessa mediassa.

Haluatteko nyt tietää, mitä kaikkea sisältää projektin tuotos, eli Omakuva N.Y.T. taideperustainen kasvuryhmämalli? Käykää siis kipin kapin tutustumassa uuden uutukaisiin materiaaleihin, jotka löydätte sivulta
www.finfamiuusimaa.fi/omakuvanyt.

Kannattaa katsoa aiheesta myös tämä nuorten kokemusasiantuntijoidemme Rönsylinjan videoklippi:
https://youtu.be/qknDC1RtWKw.

Luovaa, lämminhenkistä ja arvokasta Joulua kaikille!

Space! -projektin Sanni ja Ursula

Lisätiedot ja yhteydenotot

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest