Uudenmaan ja Kanta-Hämeen FinFamit toteuttivat yhteistyössä perhekurssin Karjalohjalla sijaitsevassa Lohja Spa:ssa. Kurssille osallistui kuusi perhettä. Perheissä oli alakouluikäisiä lapsia ja perheitä yhdisti vanhemman mielenterveydenhäiriö.

Uudenmaan yhdistys on jo vuosia toteuttanut perhekurssitoimintaa vanhemmuuden ja lasta suojaavien tekijöiden tukemiseksi. Aikaisemmin on toteutettu kuuden vuorokauden perhekursseja, mutta nyt kurssiohjelmaa on tiivistetty kolmeen vuorokauteen. Näin saamme tulevaisuudessa toteutettua kaksi kurssia vuoden aikana.

Koko kurssi pohjautuu Vertti- toimintaan. Tälle kurssille saimme mukaan myös Vertti -toiminnan kehittäjän Bitta Söderblomin. Vanhempainryhmässä pohdittiin vanhemmuutta vertaistuen ja työntekijöiden asiantuntijuuden avulla. Lastenryhmässä mietittiin erilaisia sairauksia (toiset sairastavat keholla; toiset mielellä) ja omien tunteiden tunnistamista. Työskentelyn lisäksi perheillä oli myös aikaa rentoutumiseen ja yhdessä oloon luonnon kauniissa maisemissa. Paikan tarjoamassa kylpylässä vietettiin mukavia hetkiä.

Lapset saivat tuottaa vanhemmille kysymyksiä kysymysten laatikkoon. Oleellista on, että vanhemmat vastaavat itse kysymyksiin. Sunnuntai huipentuikin yhteiseen kyselytuntiin. Tällä kurssilla lasten kysymykset olivat esimerkiksi seuraavia:

– Mikä masennus on?
– Miksi sairaus väsyttää?
– Miten sairautta hoidetaan?
– Miksi riitelette?
– Onko sairaus lapsen syy?
– Voidaanko pelata lautapelejä?

Vanhemmat vastasivat lapsille kysymyksiin ja käyttivät hienosti vertauskuvia ymmärryksen lisäämiseksi. Esimerkiksi masennusta sairastava voi käpertyä itseensä kuin siili ja joskus vanhemman ärtymyksen tunne on kuin siilin piikit, jotka nousevat esiin. Se ei ole kuitenkaan lapsen syytä.

Innolla odottelemme kurssin seurantapäivää marraskuun lopussa. Ohjaajien näkökulmasta myös näin lyhyt interventio oli onnistunut. Osallistujien palautetta odottelemme jännityksellä!

Lisätiedot ja yhteydenotot

Anne Alakiuttu
Anne Alakiuttu

Omais- ja perhetyön koordinaattori

p. 045 7731 1042
[email protected]

Lisätiedot ja yhteydenotot

Eija Kylliäinen
Eija Kylliäinen

Omais- ja perhetyöntekijä / Lapsiperhetyö

p. 045 7881 8830
[email protected]

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest