FinFami Uusimaa on yhteisö omaisille ja perheenjäsenille, joita läheisen psyykkinen oireilu koskettaa. Tehtävämme on tukea heidän jaksamistaan ja selviytymistä sekä vähentää ongelmien ylisukupolvisuutta. Haluamme lieventää mielen sairauksiin liittyvää häpeää ja ennakkoluuloja, jotka ovat edelleen valitettavan yleisiä vaikuttaen myös läheisten jaksamiseen. Perustoimintamme ohella nostamme yleiseen tietoisuuteen, että yhteiskunnassa on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat mielenterveysläheisiä. Kerromme kohderyhmästä eri alojen ammattilaisille, mutta myös kansalaisille ja mielenterveysläheisille itselleen.

Järjestöjen toiminnan peruslähtökohtana on vertaistuki – näin myös FinFami Uusimaalla. Emme kuitenkaan yhdistyksenä tyydy vain läheisten ja perheiden välittömään tukemiseen, vaan haluamme vaikuttaa, miten yhteiskunnassa heidät tunnistetaan ja huomioidaan. FinFami Uusimaa ry pitää tärkeänä, että yhteiskunnassa olisi nykyistä

  • paremmat palvelut sairastuneille ja heidän läheisilleen
  • omaiset huomioidaan sairastuneen hoitoprosessissa
  • läheisiä ja perheitä tuetaan kuormittavassa elämäntilanteessa

Mielenterveysläheiset ovat monessa suhteessa kaksinkertaisesti näkymätön kohderyhmä: heitä ei välttämättä tunnisteta julkisessa terveydenhuollossa apua tarvitsevana ryhmänä. Lisäksi moni mielenterveysläheinen ei tiedosta olevansa mielenterveysläheinen. Suuri joukko jää toimintamme ulkopuolelle, koska he eivät tiedä meistä tai eivät tiedosta.

FinFami Uusimaa tavoitteena on vahvistaa mielenterveysläheisten tasa-arvoa ja omatoimijuutta

FinFami Uusimaan tavoitteena on, että yksikään mielenterveysläheinen tai -perhe ei jää ilman tarvitsemaansa tukea. Tämän lisäksi haluamme lisätä yleistä tietoisuutta mielenterveysläheisten asemasta, jotta kaikki palveluistamme hyötyvät löytävät meidät. Haluamme, että mielenterveysläheiset saavat otteen omasta elämästään ja siihen liittyvästä päätöksenteosta. Tavoitteet näkyvät FinFami Uusimaa ry:n toiminnassa seuraavasti:

  1. Tietoa: tarjoamme tietoa psyykkisistä sairauksista, omaisten oikeudesta, heitä hyödyttävistä palveluista sekä oikeuksista. Tiedon myötä kaaos ja epätietoisuus, minkä vallassa läheiset usein ovat, helpottuu. Tämän seurauksena löytyy voimaa ja jaksamista osallistua sekä hallita oma elämäänsä.
  2. Tukea: tarjoamme turvallisen yhteisön tuen, jossa jakaa kokemuksia, tunteita sekä suruja ja iloja. Ammatillisen ja vertaistuen myötä on mahdollista voimaantua, löytää uusia keinoja ja huomata, että ei ole raskaiden kokemusten kanssa yksin.
  3. Vaikuttaminen: tulemalla mukaan toimintaamme pääsee vaikuttamaan oman elämän lisäksi laajemmin yhteiskuntaan ja sen suuntaviivoihin. Isompana yhteisönä meillä on voimaa edistää läheisten ja perheiden huomioimista sairastuneen hoitoprosessissa, palvelujen toimivuudessa ja omaistyön tekemisessä.
  4. Tietoisuuden lisääminen: lisäämme tietoisuutta mielenterveysläheisten tunnistamiseksi sekä palvelujärjestelmässä että kansalaisten keskuudessa. Sairastuneen läheinen ei välttämättä koe olevansa avun tarpeessa tilanteessa, jossa päähuomio on sairastuneessa itsessään. Sairastuneen läheinen ei usein koe olevansa ”kohderyhmää”, vaan kohderyhmänä pidetään sairastunutta itseään. Moni mielenterveysläheinen ei ehkä koe tarvitsevansa apua, mutta jos kuormittava tilanne kestää pitkään, voimavarat voivat loppua. Me FinFami Uusimaalla teemme työtä sen eteen, että kukaan ei jää palvelujemme ulkopuolelle siksi, että ei olisi tiennyt niistä.

Emme pääse tavoitteisiimme ilman koko yhteisömme aktiivista osallistumista. FinFami Uusimaan toiminta perustuu ihmisten aktiivisuuteen, innostukseen ja vilpittömään haluun tehdä asioita. Jotta saamme yhteiskunnasta paremman eli meidän näkökulmastamme toimivamman mielenterveysläheisten ja -perheiden näkökulmasta, tarvitsemme siihen kaikki toiminnassa mukana olevat ihmiset. Voimavaramme ovat kaikki toimintamme piirissä olevat ihmiset!

Eetu Karppanen
Eetu Karppanen

Järjestöasiantuntija

p. 044 493 6033
[email protected]

Teksti

Eetu Karppanen

Kuva

Pexells

Pin It on Pinterest