Omaisilla mielialan, työkyvyn ja palautumisen vaikeuksia omaisryhmiin tultaessa – tutkittua tietoa FinFami – Uusimaa ry:n toiminnasta

FinFami – Uusimaa ry:ssä tutkittiin viime vuoden aikana ryhmätoimintaan osallistuneiden omaisten hyvinvointia ja sen muutoksia toiminnan aikana. Tutkimus tehtiin osana Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmaa (MIPA 2.0). Ryhmien alussa tehdyssä kyselyssä 85 omaista kertoi elämäntilanteestaan. Lämmin kiitos kaikille osallistujille!

Omaiset kertoivat kyselyssä osallistuvansa ryhmätoimintaan lähinnä saadakseen vertaistukea ja eväitä arjessa jaksamiseen. Heitä pyydettiin myös kertomaan omin sanoin asioista, joihin he toivovat eniten muutosta elämässään. Yleisimmin toivottiin apua univaikeuksiin, palautumiskykyyn sekä stressiin ja ahdistukseen. Lisäksi toivottiin työkaluja arjen hallintaan ja rajojen asettamiseen.

Mihin toivot elämässäsi eniten muutosta tällä hetkellä?

· univaikeudet
· palautuminen
· stressi, ahdistus ja masentuneisuus
· oman elämän haltuunotto ja rajojen asettaminen
· arjen hallinta ja tasapaino
· luottamus elämään ja tulevaan
· apu perheenjäsenelle

 

Vaikeuksia ja vahvuuksia

Keskeiset vaikeudet omaisten elämäntilanteessa liittyivät työssäkäyntiin ja mahdollisuuksiin viettää mielekästä vapaa-aikaa. Vastanneista omaisista lähes puolet arvioi oman työkykynsä asteikolla 0-10 alentuneeksi (arvio 6-7) ja 14 prosenttia heikoksi (arvio 0-5). Myös yksinäisyyden tunteet olivat yleisiä. Noin kolmannes vastanneista omaisista ilmoitti kärsivänsä yksinäisyydestä melko usein tai jatkuvasti, lähes puolet joskus.

Ryhmätoimintojen alussa kartoitettiin myös omaisten positiivista mielen hyvinvointia ja mielialan vaikeuksia. Positiivisen mielen hyvinvoinnin osa-alueista eniten vajeita koettiin kyvyssä rentoutua ja säilyttää tulevaisuuden toivo. Lähes kolmannes vastanneista omaisista ei ollut viimeisen kahden viikon aikana pystynyt rentoutumaan lainkaan tai oli kyennyt siihen vain harvoin.

Suurimmiksi vahvuuksiksi nousivat kyky tehdä itsenäisiä päätöksiä asioista, ajatella selkeästi ja tunne siitä, että on hyödyllinen arjessa.

Mielialan suhteen omaisilla oli ollut paljon vaikeuksia viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Joka toinen heistä oli kokenut suuria tai erittäin suuria vaikeuksia huolestuneisuuden ja ahdistuneisuuden suhteen. Jopa 44 prosenttia oli kokenut suuria tai erittäin suuria uniongelmia, kuten heräilyä ja nukahtamisvaikeuksia. Suurta tai erittäin suurta voimattomuutta ja väsymystä ilmoitti kokevansa joka kolmas.

Moni toivoi ryhmätoiminnasta tukea myös omiin mielenterveyden vaikeuksiinsa. Kolmannes omaisista olikin kärsinyt vähintään suurista masentuneisuuden ja alakuloisuuden tunteista edeltävinä viikkoina.

 

Tilastojen numeroita

Kysymykseen "Olen tuntenut itseni rentoutuneeksi" 30 % vastanneista vastasi "en koskaan tai harvoin"</p>
<p>Kysymykseen "Olen tuntenut itseni toiveikkaaksi tulevaisuuden suhteen",  18 % vastasi "en koskaan tai harvoin"

Olen tuntenut itseni rentoutuneeksi 30 % vastanneista vastasi ”en koskaan tai harvoin”.

Olen tuntenut itseni toiveikkaaksi tulevaisuuden suhteen 18 % vastasi ”en koskaan tai harvoin”

Kysymykseen "Olen tuntenut itseni rentoutuneeksi" 30 % vastanneista vastasi "en koskaan tai harvoin"</p>
<p>Kysymykseen "Olen tuntenut itseni toiveikkaaksi tulevaisuuden suhteen",  18 % vastasi "en koskaan tai harvoin"

49 %:lla omaisista suuria tai erittäin suuri vaikeuksia huolestuneisuuden ja ahdistuneisuuden kanssa.

44 %:lla omaisista suuria tai erittäin suuria ongelmia unen kanssa.

Sari Jurvansuu, Salla Laukkanen, Janne Takala ja Jouni Tourunen työskentelevät A-klinikkasäätiöllä Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmassa (MIPA 2.0).

Lue lisää: https://tietopuu.a-klinikkasaatio.fi/mipa.

Teksti

Sari Jurvansuu, Salla Laukkanen, Janne Takala ja Jouni Tourune

Kuva

Vilho Malmi

Pin It on Pinterest