Uudenmaan alueen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä järjestökentän työntekijöitä kokoontui FinFami Uusimaan kutsusta Scandic Park Helsinki hotelliin jo traditioksi muodostuneeseen omais- ja perhetyön tulevaisuuspäivään. Tilaisuuden avasi yhdistyksen toiminnanjohtaja Leif Berg, joka on ehtinyt työskennellä perheiden kanssa jo neljän vuosikymmenen aikana. Päivän aikana kuultiin useampi mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä asiantuntijapuheenvuoro, joiden lomassa saimme kuulla rohkaisevia kokemuspuheenvuoroja omaisilta, jotka ovat selvinneet vaikeasta elämäntilanteesta.

Mielenterveyspolitiikka ja ihmisoikeudet

Aspa-säätiön Karoliina Ahonen esitteli katsauksen suomalaiseen mielenterveyspolitiikkaan ihmisoikeuksien näkökulmasta. Puheenvuorossa käsiteltiin mielisairaanhoidon historiaa ja etenkin laitoshoidosta luopumisen jälkeen vallalla olevaa avohoidon ja itsekseen pärjäämisen  eetosta. Avohoito ei ole aina ihmisoikeuksien näkökulmasta paras ratkaisu. Kun ennen sairastunut sai laitoshoidossa ylläpidon ja hänen lääkityksestään sekä terveydentilastaan pidettiin huolta, avohoidossa ihmiset jätetään oman onnensa nojaan.

Mielenterveystoipujien odotettavissa oleva elinikä on tutkitusti merkittävissä määrin valtaväestöä alhaisempi. Moni somaattinen sairaus jää hoitamatta ja diagnosoimatta, kun elämänhallinta on jätetty liikaa sairastuneen oman toimijuuden varaan. Sairastuneiden yhteiskunnallinen osallistuminen jää usein erilaisten kansalaisjärjestöjen ja kuntouttavan työtoiminnan varaan. Samalla sairastuneille toimintaa järjestävät yhdistykset kamppailevat vaikeasti ennustettavien rahoitusten kanssa. Sairastuneiden täysivaltainen osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan toteutuu usein heikosti.

 

Sisaruksen puheenvuoro

FinFami Uusimaan kokemusasiantuntija kertoi tarinansa oman siskonsa sairastumisesta vakavaan psykoosisairauteen. Perheenjäsenen psyykkinen sairastuminen koskettaa sairastuneen itsensä lisäksi hänen koko lähipiiriä. Usein sairastunut ei saa tarvitsemaansa apua ja hoitovastuu kaatuu liian usein lähipiirin harteille. Läheisen sairastuminen on aina kriisi omaisille, joka aiheuttaa monenlaisia tunteita häpeästä pelkoon ja toivottomuudesta vihaan.

Kokemuspuheenvuoron punainen lanka oli kuitenkin toivo ja vaikeasta elämäntilanteesta selviäminen. Vaikka läheisen sairastuminen on voimakas kokemus, tilanne ei ole toivoton. Apua on saatavilla ja etenkin FinFamin palvelut ovat sairastuneiden omaisia varten. Tärkeää on ottaa omaiset huomioon sairastuneen hoidossa, kuulla heidän näkemyksiään ja tunnustaa heidät tasa-arvoiseksi osapuoleksi sairastuneen hoitoprosessissa.

Sisaruksella oli painavaa asiaa: omaisia on tuettava, sillä moni heistä sairastuu itse kuormittavan elämäntilanteen vuoksi. Asiakasohjaus ei usein toimi, vaan ihmiset hakeutuvat FinFamin puoleen viimeisenä oljenkortena. Puhuja vetosi voimakkaasti läsnäolijoihin, joista moni työskentelee sosiaali- ja terveysalan ammattilaisina: muistakaa kohdata omainen ja kertoa hänelle, että apua on saatavilla. Se ei vaadi kuin pienen hetken.

Mitä on hyvä kohtaaminen?

Ohjelma jatkui lounaan jälkeen THL:n Jukka Pyhäjoen dialogista kohtaamista käsittelevällä puheenvuorolla. Alustus oli suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan tai järjestökentän ammattilaisille, jotka työskentelevät erilaisten – vaikeassakin elämäntilanteessa olevien ihmisryhmien parissa.

Asiakastyötä tekevän on kyettävä toimimaan asiakkaan lähtökohdista ja asiakkaan sen hetkisen elämäntilanteen pohjalta.  Ihminen on kyettävä kohtaamaan kunnioittaen ja tasavertaisesti. Asiakkaan yksilöllinen arvomaailma ja kiinnostuksen kohteet auttavat prosessissa, jossa mietitään, millä lailla hänen elämäntilanteensa lähtisi kohenemaan. Yhtä ainoaa keinoa ei ole, vaan jokainen asiakas on kohdattava hänen ehdoillaan sokraattisesti kysellen ja samalla asiakkaalta itseltään oppien.

Avioparin rakkaudentäyteinen tarina – vaikeuksista voittoon

Yksi päivän suurimpia tunteita herättävistä puheenvuoroista sijoittui iltapäivään, kun estradille saapui FinFami Uusimaan kokemusasiantuntija-aviopari kertomaan  tarinansa. Molemmilla oli ollut rankka lapsuus ja nuoruus. He olivat tavanneet toisensa nuorella iällä, menneet naimisiin ja perustaneet perheen. He elivät varsin normaalia perhe-elämää, kunnes aviovaimo sairastui psykoosisairauteen, joutui sairalaahoitoon ja sitä myöten sairauskyvyttömyyseläkkeelle. Vaikka lähtökohdat näyttivät heikoilta, pariskunta päätti selviytyä, hakea apua ja pitää perheensä koossa.

Pariskunta löysi apua perheneuvolasta ja FinFami Uusimaalta, jonka vertaistukiryhmiin aviomies osallistui oman jaksamisensa tueksi. He saivat apua myös BFT-perhetyöstä (ks. alla). Pariskunta on myös ollut mukana FinFami Uusimaan järjestämillä perhekursseilla ja tällä hetkellä pariskunta toimii yhdistyksen vapaaehtoisina vetäen avointa ryhmää. Perheen arki on jaettu puolisoiden välillä, vaimon keskittyessä kotiin ja lapsiin – miehen hoitaessa elannon ja käytännön asioiden hoidon.

Perheellä on rankka menneisyys, mutta monista vaikeuksista on selvitty. Pariskunnan keskinäinen välittäminen ja kunnioitus huokuu heidän esityksestään ja perimmäisenä sanomana on toivo.

Jalkautuvaa perhetyötä

Helsingin Psykiatria- ja päihdepalveluiden BFT (Behavioral Family Therapy) -perhetyö on skitsofrenian käypä hoitosuosituksen mukaista perhetyötä psykoosipalveluiden potilaille ja heidän perheilleen. Tiimin työ on jalkautuvaa ja liikkuvaa ja työtä tehdään asiakasperheiden kanssa lähinnä heidän kotonaan myös virka-ajan ulkopuolella. Työ koostuu useammasta noin muutaman viikon välein toteutettavista tapaamisista perheen kanssa, joiden aikana toteutetaan psykoedukatiivista tiedonjakamista sekä keskitytään vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitojen kehittämiseen perheen tarpeista lähtien.

Moni perhe, joissa on psykoosisairautta, on hyötynyt suuresti BFT-tiimin kanssa tehdystä yhteistyöstä. BFT-työn piiriin tulevat perheet voivat olla taustaltaan erilaisia koon puolesta monipuolisia eikä perheenjäsenten tarvitse asua samassa taloudessa. Työtapaa voisi ulottaa myös muihin kuin psykoositilanteisiin.

Kiitos kaikille omais- ja perhetyön tulevaisuuspäivään osallistuneille koko FinFami Uusimaan puolesta!

Eetu Karppanen
Eetu Karppanen

Järjestöasiantuntija

p. 044 493 6033
[email protected]

Teksti

Eetu Karppanen

Kuvat

Vilho Malmi

Pin It on Pinterest